La depuració i reutilització de l’aigua protagonitzen l’inici de l’EDUCASSA a Santa Perpètua

La depuració i reutilització de l’aigua protagonitzen l’inici de l’EDUCASSA a Santa Perpètua

El programa educatiu de CASSA comença aquesta setmana amb les visites de les escoles de Santa Perpètua a la depuradora per part dels estudiants d’entre 10 i 14 anys

A partir del febrer es portaran a terme les activitats dirigides als estudiants d’entre 3 i 9 anys

El curs 2018-19 del programa educatiu de CASSA a Santa Perpètua de Mogoda comença aquesta setmana amb novetats i amb l’objectiu de seguir sent un referent en la formació sobre l’aigua i el medi ambient. L’EDUCASSA, que aquest curs escolar arriba a la seva 28a edició a Santa Perpètua, consta de 3 activitats: On és l’aigua -de 3 a 5 anys- i Dins l’aigua -de 6 a 9 anys-, que es porten a terme al mateix centre educatiu, i El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu -de 10 a 14 anys-, que inclou la visita a la planta depuradora de Sabadell Riu Ripoll. En les tres propostes, l’experimentació i el joc són els eixos vertebradors de la formació.

El programa EDUCASSA comença amb les visites a l’EDAR Riu Ripoll

Els estudiants de 5è de l’escola Santa Perpètua són els primers primers d’aquest curs escolar en estrenar l’EDUCASSA al municipi. Aquest dijous coneixeran com es depuren les aigües residuals abans de tornar-les al riu o bé reutilitzar-les per a usos no potables, com ara el reg de parcs i jardins o la neteja de carrers, i experimentaran el procés en el “Laboratori d’EDUCASSA”: un espai on els mateixos nois i noies, posant-se en el paper de científics, tenen l’encàrrec de depurar les aigües imitant el procés industrial a petita escala. Una forma amena i divertida d’aprendre com funciona una depuradora i la importància de tornar al medi l’aigua neta, així com bones pràctiques sobre com fer un bon ús de l’aigua, posant el focus en la importància de no embrutar-la. L’impacte de les tovalloletes humides en la depuradora és un dels temes que s’explica en les visites. Tots els participants en aquesta activitat podran, també, optar a guanyar el tradicional Concurs de Dibuix CASSA, que lliurarà els premis durant el primer trimestre de 2019.

A partir del gener, l’EDUCASSA se centra en els alumnes d’entre 3 i 9 anys

On és l’aigua i Dins l’aigua són les propostes educatives de CASSA per als estudiants de 3 a 5 anys i de 6 a 9 anys respectivament. La primera és una activitat experimental i lúdica que descobreix als nens i nenes els diferents llocs on podem trobar l’aigua a la natura i la importància que aquesta té per a la vida quotidiana. S’introdueixen les propietats físiques i organolèptiques de l’aigua i es fomenten bones pràctiques en relació al consum.

La segona, se centra en el servei de subministrament d’aigua potable com el que realitza CASSA. Consta d’un joc de simulació col·lectiu per part dels alumnes sobre l’aigua i la seva gestió municipal, distingint-ne les fases i qualitat i remarcant la importància de la preservació del recurs. Les dues activitats es portaran a terme a les aules dels centres educatius de Santa Perpètua de Mogoda.

La participació global prevista per a aquest curs escolar 2018-19 en el conjunt de l’EDUCASSA és de pràcticament 8.000 estudiants de Sabadell, Santa Perpètua, Parets, Palau i Sant Quirze.